Skip to main content

Een stukje historie

Oprichting carnavalsclub

In 1958 zaten Mies van de Steen, Mies Steenbakkers, Toon de Laat, Toon Verbruggen en Harrie Verbruggen te kaarten bij café Mies Steenbakkers (later bekend als café ´t Klumpke).

Tijdens het drinken van een biertje kregen de mannen het over ‘un clubke oprichte’. Dit werd carnavalsclub Half Um. Deze naam ontstond doordat de mannen ’n glaasje teveel op hadden. Het logo verwijst hier dan ook naar.

1e Kinderoptocht Wijbosch

In 1964 wordt door carnavalsclub Half Um de 1e kinderoptocht georganiseerd. Mari van de Steen was de allereerste jeugdprins van Wijbosch. Je ziet hier enkele foto´s uit de beginjaren van de optocht.

Veel kinderen, vaak komende uit buurtverenigingen of families, deden mee aan de gezellige kinderoptocht. Inmiddels zijn we alweer een aantal generaties verder en kan het dus zomaar zijn dat je vader en moeder of zelfs je opa en oma vroeger zelf hebben meegelopen!

In 1995 was het ledenaantal van carnavalsclub Half Um zover teruggelopen dat de organisatie en de optocht verloren dreigde te gaan. Gelukkig kwam er versterking vanuit buurtvereniging Grieboo en kon de kinderoptocht in Wijbosch blijven bestaan!

De carnavalsclub Half Um is kort daarna echter wel opgeheven, maar de optocht ging verder onder de naam Stichting Kinder Carnavals Commissie Half Um.

Jeugdoptocht Schorsbos

Tot op de dag van vandaag wordt deze mooie optocht nog steeds door een club enthousiaste vrijwilligers georganiseerd.

In 2016 hebben we de optocht in een nieuw jasje gestoken en gaat deze verder onder de naam Jeugdoptocht Schorsbos: de leukste optocht voor iedereen tot 18 jaar! Twee jaar later, in 2018, vierden we dat Jeugdoptocht Schorsbos voor de 55e keer door de Wijbosche straten trok. Alle deelnemers ontvingen ter herinnering een mooie pin om met trots te dragen tijdens carnaval.